Ingredienser for 8 Store eller 16 små:
½ pakke gjær
3 dl melk/vann, lunken
1 ts sukker (kan sløyfes)½ ts salt
2-3 ss olje3 dl sammalt hvete, grov
ca. 4 ½ dl hvetemel
Pynt:
valumuefrø eller sesamfrø.i stekeovn: 240 ‘C midt i
ovnen i 8-10 minutter
1. lag deigen på samme måte som til Grove rundstykker
Grove rundstykker:
1. Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett litt av den lunke væsken og rør ut gjæren.
2. Hell i resten av væsken, sukker, salt og olje. Tilsett eventuelle smakstilsetninger.
3. rør inn havregryn og alt det sammalte melet.
4. tilsett hvetemel og elt deigen jevn og smidig slik at den slipper redskap og bolle.
5. Dekk bakebollen med en tallerken eller plast og la deigen heve til dobbel størrelse
Nå tilbake til horn.
2. Elt den ferdighevde deigen litt og form den til en eller to kuler.
3. Kjevle deigen ut til en stor eller to mindre runde leiver med diameter på ca.40 CM eller 30 CM.
4. Del leiven i åtte like store snipper med en bake- eller pizzatrinse.
5. Snu hvert emne og børst av løst mel. Legg på eventuelt fyll før du ruller det sammen til horn.
6. Legg hornene med spissen godt under på bakepapir på en bakeplate.
7. Dekk med plast og la hornene heve til dobbel størrelse eller til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
8. Dusj eller pensle med vann like før du steker. Stek hornene friskt brune og avkjøl på rist.
English:
Ingredients 8 large or 16 small :
½ packet of yeast
3 cups milk / water , bodytemperature
1 teaspoon sugar ( optional)
½ teaspoon salt
2-3 tbsp oil
3 cup whole wheat , coarse
approx. 4 ½ dl flour
sesame seeds.
in oven 240 ' C in the middle ofoven for 8-10 minutes
1 layer dough in the same way as the coarse rolls
Coarse rolls :
1 Crumble the yeast into a mixing bowl , add some of the lukewar liquid and stir the yeast .2 Pour in the rest of the liquid, sugar , salt and oil. Add any flavorings.
3 stir in oats and all whole grain flour.
4 add flour and knead the dough smooth and supple so that the release tool and bowl.
5 Cover the bowl with a plate or plastic and let the dough rise until doubled in sizeNow back to the horn .
2 Knead the dough a bit finish assert and shape it into one or two balls .
3 Roll the dough out to a large or two smaller round Leiva with a diameter of about 40 CM or 30 CM .4 Share the dough into eight equal sized collars with a bake or pizzatrinse .
5 Turn each topic and brush loose flour. Apply possibly fill before you roll it along the horn .
6 Add horns with the tip well under the baking paper on a baking sheet.7 Cover with plastic and let the horns rise to double size or a light finger pressure goes back slowly .
8 Shower or brush with water just before baking . Bake horns fresh brown and cool on a rack .
LUN International x
No comments:
Post a Comment